SYSTEMA SOLARE ET PLANETARIUM – Doppelmayr 1720

DOPPELMAYR, Johann Baptist

1720

SYSTEMA SOLARE ET PLANETARIUM ex hypothesi Copernicana secundum elegantissimas illustrissimi quondam Huygenii deductiones novissime collectum & exhibitum: één van de bekendste kaartontwerpen van Johann Gabriel Doppelmayr met weergave van het zonnestelsel en de sterrenbeelden van de dierenriem, opgemaakt naar aanleiding van de zonne-eclips op 12 mei 1706. In de rand interessante sterrenkundige informatie betreffende het principe van de zonsverduistering, het pad van de verduistering over de aardbol, de circumsolaire systemen van Ptolemaeus, Tycho en Copernicus, en dergelijke. Rechtsonder een weergave van Urania.

Zeer gedetailleerde en decoratieve kaart, verschenen in Doppelmayrs Atlas Coelestis in quo mundus spectabilis et in eodem stellarum omnium phoenomena notabilia, een verzameling van 30 kaarten op groot folio welke de cosmografie beschrijven, en hier in een uitgave van Johann Baptist Homann te Nürnberg omstreeks 1720.

Afbeelding 49cm x 57cm, zuiver zonder verkleuring van het papier, geen beschadigingen, scherpe afdruk, brede marges, eigentijdse inkleuring, middenvouw als uitgegeven, een mooi exemplaar.

665,00

Referentie: C23